Havuç Pantolon

Standard

BU YAZI ÇOK UZUN OLABİLİR AMA DİKİŞLE İLGİLENENLER İÇİN NE YAPMAMALIYIM YAZISIDIR O YÜZDEN BLOGGER TARAFINDAN SABREDİP OKUNMASI TAVSİYE EDİLİR :

Kumaşı çok beğenmiştim ve aslında kapüşonlu sırtı açık bir kokteyl elbisesi hayal ederek almıştım.  Alırken belki dükkan içinde bir iki parça dikerim diye sekiz metre kestirdim. Hayatında kokteyle mi gittin acaba ya da hangi gün bir düğüne bir toplantıya süslendin de gittin deseniz vallahi yok öyle bir gün, kardeşlerimin düğünlerinde bile sadece şık denilebilirdi bana ya da özenli hazırlanmış yoksa yok öğle tüller, şifonlar, ipekler, satenler durumu. Zaten yazın şalvar kışın pazen giyen biriyim böylece kumaş bana baktı ben kumaşa sonra dedim ki ama ben bu kumaşı giymek istiyorum. Feysbukta yayınladım fotoğrafını sordum kızlara etek mi, şalvar mı, pijama pantolon mu? diye. Gelen görüşlere bakacak ve benzer modelleri bir araya getirecek olursak aslında pijama pantolon (etek pantolon, geniş paça pantolon) açık ara öndeydi. Sonra düşündüm de benzer model pantolonlarımı hiç giymemiştim. Ben şalvar adamıydım, ne kadar farklı birşeylerim olsun diye uğraşsamda olduklarında da sadece dolap bekliyorlardı o kadar. Son zamanlarda dar paça şalvar dedikleri aslında havuç pantolon olan modeli dikmeye karar verdim. Verdim vermesine de kalıp yok. İnternetten araştırdım sıkça kullanılan bir dikiş dergisinni geçmiş sayılardaki bir modeli istediğim model. Tamam tamam olmasına ama bu dergiyi almamışım ki ben. Türk bloggerları araştırdım iki kişi kalıbı kullanmış biri ribana şeridi çıkarmış belini lastikli yapmış cepler duruyor birazda istediğimden dar gibi göründü gözüme. Diğeri ribanayı çıkarmış kemer yapmış cepler duruyor ancak üstte duruşuda daha havuç. Tamam dedim cepli çalışacağım beline lastik yapacağım. İyi, güzel, ya kalıp?

Elimin altında internet varsa yılmam mutlaka aradığımı bir şekilde bulurum. Google translate sayesinde yaptığım berbat çevirilerle Japonca bile aratır ulaşırım o şeye. Bu kez Türk blogdan Rusça içerikli ulaştım dergiye tamam dedim Rusçada olsa hallederim ben bu işi. Dergiyi indirdim genelde bu dergiler ya jpg ya da pdf formatlı yüklenir benim indirdiğimde dergi pdf kalıp eki jpg çıktı. Dergide sayfa sayfa ilerliyorum rakamlar dışında tek tanıdık satır yok üstelik tarayıcıdan kaydedildiği için satırları kopyalayıp taranslate programa aktarma şansıda yok. Sabah erken uyanmışım bu arada evdekiler daha uyurken kumaşı biçmek ve ortadan kaldırmak  istiyorum zira hobi odası denen raflar, dikiş makinaları, internet bağlantısı ile donatılmış, düğmelerin cam kavanozlarda sergilendiği, mutlaka kırmızı bir iki obje kullanılan, güzel dekore edilmiş o oda bizim evde yok. Bizde sekiz kişilik yemek masası var. İyi paralar verip beş yıl önce aldığımız aldığımızdan beri de saysan on kez anca kullandığımız şimdilerde dikiş makinemin üzerinde konakladığı yemek masası ve birde tabak çatal bıçak depolama amaçlı yapılmış ama kumaşlarımı, dikiş dergilerimi koyduğum konsol. Sizin anlayacağınız yere serilecek kumaş ve biçilecek böylece ortalıkta dolaşan ayacıklar olmaması gerek. Ama dergi Rusça!!!

Dur bakalım dedim kalıp paftalarını (sanırım böyle deniyor) açtım kargacık burgacık Kril alfabesi birden kırmızı bir kalıp dikkatimi çekiyor resimleri açtıkça hıh işte bu havuç pantolona benziyor. Üstelik istediğim model anlatımlı dikiş okulu kısmında olduğuna göre kesin budur diyorum. Ama bizde yazıcıda yok, fakat bu da yıldırmıyor beni. Yazıcısı olmayan ama yılmayan bir kadın ne yaparsa onu yapıyorum dayıyorum ekrana A4 kağıdı ekrana zarar vermesin diye pilot kalemle kağıda tam dokundurmadan çiziyorum dış çizgileri. Elimde bir sürü A4 puzzle parçası birleştiriyorum, vallahide o kesin, havuç pantolon bu.

Sadece ön parça ve cep arka kısmının kalıbı olsun ben gerisini tamamlarım. Açıklamalar Rusça bende resimlerin resmini aktarıyorum bir kağıda yol göstersin diye :).

Ben şahsen övünmek gibi olmasın 34 beden olsamda biraz geniş bir pantolon istediğim için 36 beden kalıbı çıkarıyorum sonra da kumaşım esnek olmadığı için kalıbı birde kendim genişletiyorum ki nereden baksan bazı yerlerde 10 cm ye kadar bir genişleme söz konusu. Kumaş desen tekrarlarını aynı yerlere denk getimek gerek böyle kumaşlarda daha önceki hatalardan aklımda bu konu sağolsun kumaş bana yardım ediyor bu konuda. Bu arada ev halkı uyanıyor karınları doyuruluyor oğlanla faaliyet yapılıyoruz.

Kazasız belasız biçme işini hallediyorum dikişe geçiyorum.

Açıklama resimlerine göre önce cepler dikilecek sonra pantolon birleştirilecek. Cebin iç kısmını pantolon parçasıyla birleştirip ütüyle düzeltiyorum ve arka cep parçasını ön parçaya iğnelerken bir an kumaş tamda üzerimde olması gerektiği gibi bacağımın üzerine seriliyor birden fark ediyorum ki pantolonum dar olabilir işte o zaman tüm hevesim kaçıyor ve aşamaları fotoğraflama işini de bırakıyorum. Dikiş işi bittiğinde pantolonun tam bana göre olduğunu fark ediyorum. Bir beden büyük kalıp hazırlamama, bazı kısımlarda kalıba 10 cm kadar ek yapmama, biçerken dikiş payını geniş biçip dikerken bu payın büyük kısmını pantolona dahil etmeme rağmen bana göre!!!

Dikiş dikmeyi bilmeyen ve özellikle kişiye özel kalıp çıkarmayı bilmeyen dikişe meraklı kadınlar genelde bu dikiş dergilerinin kalıplarını kullanır benim gibi ama nedense bu derginin kalıpları hep düzeltme gerektirir  ama dikiş ve kalıp bilgisi olmayan biri nasıl düzeltileceğini de bilmez! Ben modelin basitliğinden ve bu kalıpların şimdiye kadar hep bol gelmesinden dolayı dar olabileceğini hiç düşünmemişti. Kumaşı kendi bedenimde biçtiğimi düşünmek bile istemiyorum.

Tüm bu gevezeliğimin sonunda ise işte pantolonum.

About ornitorenk handmade

Nedenini bilmediğim bir şekilde sadece ama sadece diktiklerimi paylaşmak amacıyla açtığım bu blog zamanla benim günlüğüm haline geldi. Henüz yazmaya başlayalı çok olmasada kendisinden beklemediğim bir biçimde geriye dönüp baktığımda yaşarken unutmam sandığım aklımdan silinip giden anları bana hatırlatır oldu. Hiç bir zaman düzenli tutamadığım bebek anı defterim, hiç bir zaman baskısını almadığım binlerce ama binlerce fotoğrafım, okuduğum kitaplardan bir kelime, sevdiğim müzikler, yaptığım resimler. İyiki varsın blog. oğluma, gülen yüzüme, asi meleğime not: seni çok seviyorum...

Bir cevap »

  1. hayran kaldım vallahi . bu kadar zorluktan sonra muhteşem bir pantolon çıkmış ortaya . kesinlikle sezgilerin çok kuvvetliymiş kalıbın dar geleceğini düşünüp, bolluk verip tam da kendi bedenin olan ölçüyü tutturman ileri görüşlülük göstergesi . pantolonun adını başarı hikayesi koymak lazım. maşallah hayran kaldım azmine ve de bu güzel sonuca

    Beğen

  2. Elinde burda kalıplarıyla “ya ben bunu nasıl yapacağım ki, biri öğretse, gösterse” diye aylardır bekleyen şahsıma çok fena tokat oldu bu post, helal olsun! 🙂

    Beğen

  3. kalıpların neresinde takıldıysan sorabilirsin soru bildiğim yerlerdense yardımcı olabilirim. ama ne yazık ki gerçekten genel olarak bütün kalıplarda sıkıntı var geçen kürek kemiğine gelmeyen bir sırt dekoltesi çalıştım önceki postlarda görülebilir gayet seksi bel oyuntusuna yaklaşan bir şey çıktı ortaya. dikiş bloglarına bakıyorum sadece benmiyim bu kalıplarla sorun yaşayan diye genelde hiç kalıplardan dem vuran yok ama ben temelde bu kalıpları kullanıyorum acemi olduğumdan ve sık sık sıkıntıyla karşılaşıyorum. en son bir ceket kalıbı çıkardım duruyor bir kenarda benzer modelde giysilerimle bir karşılaştırıp ona göre revize edip öyle biçki yapmayı düşünüyorum. elimde 70 li yıllardan kalma paff kalıplar var kişinin ölçüleriyle kişiye özel kalıp çıkarmak için ama nasıl kullanılır bilmiyorum :)))

    Beğen

  4. Siz en azından aşırı çaba gösteriyorsunuz, belli ki çok araştırıyorsunuz 🙂 Kalıplarla sorun yaşayan yoksa acaba bir yerde hata mı yapılıyor, bence diğer dikiş yapan bloggerlara mail atıp özellikle sorun bunu.

    Ya paftadan kalıbı çıkarabilirim buraya kadar tamam ama benim genel bilgilerim eksik sanırım. Mesela önce ne neye dikilir, pens nasıl atılır gibi 🙂

    Çok teşekkür ederim ilginize, beni kurs paklar!

    Beğen

  5. kursa gitme şansın varsa kaçırma derim ben çok istiyorum ama kurslar mesai saatlerinde olduğu için gidemiyorum. eğer dergi kalıplarını kullanacaksan dikiş açıklamalarınıdı yapıyorlar önce ceplerden başlayın vs gibi. aslında sorun yaşadığım bu dikişte diğer bloggerların yorumlarına baktım kalıpla ilgili sıkıntı yaşanıp yaşanmadığını soranlar olmuş ancak cevap alamamışlar bende diğerlerinde deneyeyim şansımı 🙂

    Beğen

  6. Dediğim gibi mail at sor bence cevap verirler, lacheen var mesela sürekli kalıplarla diken ona sorabilirsin cevap verir.
    Ah ben de yakında çalışmaya başlayacağım ama hayal kuruyorum işte hafta sonuna iki araya bir dereye sıkışır mı diye 🙂

    Beğen

  7. lacheen aynı kalıbı kullanmış evet ona sorulmuşta kalıp bedene nasıl geniş mi diye ama geçen yılın postu olduğundan gözden kaçtı sanırım arada o yorum cevap vermemiş çünkü, rujbutik te aynı kalıbı kulanmış ona sordum şimdi cevap bekliyorum ancak lacheenin pantolonu rujbitiğinkinden daha geniş duruyor belkide o da büyük beden kulandı kalıbı.

    Beğen

  8. Burda kalıplarında sıkıntı yaşanıyor gerçekten. Ben hep çıkardığım kalıba şöyle bir bakıp kumaşı ona göre kesiyorum. Mesela Ağustos 2012 sayısında bir ceket yapmaya başladım. Pens kısmı omuzdan düşük geldi, göğsüme tam oturmuyor. Tek astarı kalmıştı ve bu yüzden sıkılıp kenara bıraktım:(

    Beğen

  9. Aa pantolonu ne kadar beğendiğimi yazmamışım:) Desenleri çok iyi yerleştirmişsin. Harika olmuş. Bir de o Rusça yazılar için Abbys Fine Reader diye bir program var. Taranmış fotoğrafı yüklüyorsun, text e dönüştürüyor.

    Beğen

  10. çok teşekkür ederim bu mesaj nasıl iyi geldi anlatamam kendimden şüphelenmeye başlamıştım. ben kalıp çıkarmayı bilmediğim için burda kalıbı kullanıyorum bilseydim kendim çıkarırdım zaten bu yüzden her kalıpta hatayı önceden farkedemeyebiliyorum mart 2011 den bir ceket kalıbı çıkardım pens yerleri çok aşağıda göründü allahtan kumaşı biçmeden farkedebildim bu kez ama her zaman şanslı olamayabiliyorum. ceket için çok üzüldüm kurtarmak için çare yok mudur?

    Beğen

  11. 🙂 teşekkür ederim kumaştaki desen tekrarlarını çok güzel hesaplamışlar inanılmaz yardımı oldu. daha önce renkli çizgileri olan bir parça dikmiştim ve her rengi birbirine denk getirip sadece biçime geçebilmek saatlerimi almıştı 🙂 program için teşekkür ederim çok yardımı olacak mutlaka göz atayım.

    Beğen

  12. Kurtarılır aslında ama yünlü bir ceket olduğundan giymeye ihtiyaç duymalıyım, yani havaların soğumasını bekliyorum. Bir de kendimi zorlayıp başka iş yapmamalıyım:)

    Beğen

  13. bu nasıl güzel bir gevezeliktir yahuu 🙂 sanki bir köşe yazısı okur edasıyla bitirdim postu…keşke her gevezenin üslubu seninki kada akıcı olsada hem sonunu sıkılmadan getirsek hemde bişeyler öğrenebilsek…pantolon kısmına gelirsek.bende sıfırdan kendim bir kalıp çıkarmak istedim havuç pantolon için.ve her kalıbımda mutlaka fazladan pay veririm dikiş hatalarını göz önünde bulundurarak ama benimkide çok dar oldu beline kemer yerine lastik geçirerek şimdilik hevesimi gideriyorum pantolonumda sonrası malumm (çöp) bana keyifli bir kaç dakika yaşattın gerçekten teşekkür ederim eline sağlık ve güzel günlerde kullan 🙂

    Beğen

  14. çok teşekkür ederim nasıl şımardım şu yoruma, genelde postlarımı hep kısa tutuyorum ve dikiş konusunda çok ahkam kesmiyorum konu hakkında cahil olmamdan kelli, ama artık tak etti 🙂

    Beğen

  15. yolundan gelicem 🙂 benimde pdf formatlı dergilerle başım dertte onları bir şekilde kul-lan-ma-lı-yımmmm 🙂

    şu cümlelerinin altını defalarca çiziktiriyorum, koptum ve katılıyorum :))

    “Dikiş dikmeyi bilmeyen ve özellikle kişiye özel kalıp çıkarmayı bilmeyen dikişe meraklı kadınlar genelde bu dikiş dergilerinin kalıplarını kullanır benim gibi ama nedense bu derginin kalıpları hep düzeltme gerektirir ama dikiş ve kalıp bilgisi olmayan biri nasıl düzeltileceğini de bilmez! “

    Beğen

  16. :))) üzülmeyeceğim bir kumaşla bir ara bende tekrar denesem mi? benim almadığım sayıda mutlaka denemek istediğim bir model oluyor moden, patrones gibi farklı dergiler ve çizgiler deneme şansıda var aslında aman tanrım aklımı çeldin gibi gibi :))))

    Beğen

  17. evet o 2 dergiden bende indirdim 🙂 onlar satılmıyor mu burada?
    farklı çizgiler arıyor insan gerçekten…
    biz bu işe bi kafa yoralım ne dersin 😀

    Beğen

  18. Geri bildirim: Pek Havalı Asimetrik Tişörtüm | ornitorenk handmade

  19. Geri bildirim: Havuç Pantolon Tekrar | ornitorenk handmade

yorum yaptığınızda sesimi duyduğunuzu anlıyor ve çok mutlu oluyorum. yorum göndermekte sıkıntı yaşıyorsanız bilgisayarınızdan internet çerezlerinizi temizlediğinizde sorunun çözülmüş olduğunu göreceksiniz. mail adresinizi sadece ben görüyorum, adınızı doğru yazmak zorunda değilsiniz hatta yazmak zorunda değilsiniz ama sizi tanımamı isterseniz doğru yazmalısınız, yorum yapmak için bir blog sahibi olmak zorunda değilsiniz o alanları boş bırakarak da yorum yapabiliyorsunuz. daha ne duruyorsunuz? sesinizi duyurun bana.