Bir Küçük Boyama Projesi ve Boncuk Koyuna Bir Küçük Gezi

Standard

Arkadaşımın sen bundan bir şey yaparsın ki diye verdiği elbisenin baş rol oyunculuğu Marmaris Boncuk Koyu’nun çekime mekanlık yaptığı yazıya hoş geldiniz.

Elbise arkadaşıma hediye gelmiş ama giyememiş kapmış bana getirmiş. Elbisenin eteği çingene eteği modeliydi üst kısmı ise inanılmaz derecede genişti ve bende onu kestim gitti.

 batik1 batik2

Belini içinden lastik geçirmek için bir tünel yaptım ve lastiğin boyunu kolay ayarlamak ve arada müdahale edebilmek içinde tünelin içte kalan kısmına bir ilik evi açtım. Lastikli giysilerde ben böyle yapıyorum böylece lastiği sonra daraltmak ya da genişletmek gerekirse dikiş sökmeye gerek kalmıyor ilik evinden lastik çıkarılıveriyor.

Degrade boyamaya karar verdiğim ama ne renk yapacağıma karar veremediğim için (renk seçmek gibi bir şansım var sanıp, ki Kaş’ ta toz kumaş boyası bulmanın daha doğrusu tercih edilir renkleri bulmanın pek kolay olmadığını bazende mümkün olmadığını öğrendim bu sayede) etek bir müddet öylece bekledi.

Bir sabah kalktım ev ahalisini doyurdum pakladım ben bu işi bu gün halledeceğim arkadaş dedim döktüm malzemeyi ortaya. Malzemeler işte bunlar, bir adet boyanacak giysi, bir adet toz kumaş boyası ve bir fiske tuz.

 batik3

Birde genişçe bir kap ki benimki dardı ve kaynama noktasında sıcak su. Bazı renkleri sabitlemek için bunlara ilave sirke de kullanılıyor ama sarıda kullanılmaması gerekiyormuş, sadece tuz fiksatif görevini üstlenecekmiş paketin üstünü iyi okuyun.

Kaynar suyun içinde toz boya ve tuzu erittim sonrada ıslatıp sıktığım eteğin bir kısmını kabın içine soktum. Islak olunca boyayı dalga yapmadan daha kolay çekiyor kumaş ve bu şekilde kabın içinde beklerken boya su ile birlikte kumaşa tırmanmaya devam ediyor ve bu güzel bir desen yapıyor kumaşta. Yaklaşık bir saat kadar böyle bekledikten sonra eteğin bir kısmını daha soktum boyalı suyun içine ama çok daha kısa süre tuttum kabın içinde bu kısımda kumaşın rengini gözlemekte ve istediğiniz rengi aldığında hemen kumaşı kabın içinden çıkarmakta fayda var.

instagram337

Son olarak akan suyun altında eteği boyanın fazlasından arındırdım ancak etek ucunda beyaz kısmın boyayı emip hafif renk değiştirmesine izin verdim.

İyice boyasını akıtınca eteği kuruttum ki bu sıcakta bu yarım saat bile sürmedi, yetkililerden blog aracılığı ile kışında yarım saatte kuruyan kumaşlar istiyorum.

batik4

Ancak benim için bu iş burada bitmedi derken bir soru ile geldi Kocakişisi, bu gün Marmaris Boncuk Koyunda kamp yapsak mı?

Kamp teklifine Hayır diyebilecek bir Ornitorenk tanıyor musunuz siz?

Ben de tanımıyorum, dur dedim siz hazırlanıncaya kadar ben eteğimi bitireyim. Hemen kumaş boyalarımın bir kaçını kullanarak sarıya yakışabilecek koyu bir yağ yeşili elde ettim ardından eteği eşit aralıklarda işaretleyerek baskı kalıbı ile kumaşa baskı desenler yaptım. Ben çadır ve matları buluncaya dek onlarda kurudu. Ertesi gün buharsız ütü ile deseni sabitlemeyi unutmuyoruz uyarısını yine yapmama gerek var mı bilmiyorum?

  batik5 batik6

Yoldan bir kolaj.

 batik13

Yolun koya yakın kısmı cidden kötü bunu baştan söyleyeyim, patikadan hallice bir yolda bizim gibi yolun acemisi iseniz arabanın altını vurmanız mümkün. Sonra yola dökülen ve toz haline gelmiş olan çakılımsı malzeme birinci derece koruma alanı ilan edilen ağaçların üzerini bembeyaz bir toz tabakası ile kaplamış nefes almalarını engelliyor bu da yola dair hoşuma gitmeyen başka bir unsur.

Gün batımına yakın bir zamanda koya ulaşıyoruz, çadırımızı hemen kurduktan sonra gün batımının tadını çıkarıyoruz.

 instagram341

İlginçtir çevre çeşitli ağaç popülasyonuna sahipken koya Palmiyeler dikilmiş, ben Çam ya da Sediri tercih ederdim. Tropik görünüm beni çok etkilemiyor mis gibi çam kokusunu tercih ederim ama ne yazık ki işletmecilerle genelde aynı fikre sahip olmuyoruz.

Ama şöyle bir güzellik te var tabi ki kıraç bir yerde değiliz ağaç gölgesinde deniz kenarında konuşlanmış vaziyetteyiz.

 instagram338

Ağustos ayı itibari ile  sıcakların bastırdığı bir dönemde gece hırka ve çorap aradık diyebilirim, gitmeyi düşünenlere not olsun.

Ve tesiste gece 12 gibi tüm ışıklar sönüyor yıldızları rahat rahat izleyebilirsiniz dalga sesleri sizi de uyutmuyorsa zaten yapabilecek tek şeyiniz bu 🙂

Koyda çadır yeri ve iki kişinin bir gecelik konaklaması 55 lira eğer çadırınızı yanınızda götürmemişseniz oradan çadır kiralayabiliyorsunuz ve o zaman bu fiyat iki kişi için 85 lira oluyor, konaklamasız sadece günübirlik koya giriş kişi başı 20 lira.

 batik14

Sabah erkenden kalktığınızda sizi sakin yeşil bir sahil bekliyor. Sahil kumsal değil ama çakılı çok ince boncuk gibi ve renkli. Bir kaç taş toplamadan döneceğimi düşünmemişsinizdir sizde tabi.

batik15

Deniz suyu ılık ve güzel deniz tabanı kumlu ve kayalık kısımlarda deniz kestaneleri var ilk kez canlı deniz kestanesi gördüm bu sayede.

Ve denizin en büyük sürprizi Kum Köpekbalıkları, meraklısına burada işin akademik boyutlu makaleside var.

Dünyada sadece Atlas Okyanusu kıyıları ile Boncuk Koyunda üreyebilen ve nesli tükenme tehlikesi olan kum köpek balıkları Mayıs, Haziran ve Eylül aylarında daha ziyade görülebiliyormuş çekingen yapıya sahip Köpek Balıklarına ait daha tek bir saldırı hareketi gözlemlenmemiş. Bölgede tüplü dalış yasak. Daha geniş bir zaman diliminde gidip kayalıkların tepesine konuşlanarak izlemek isterdim onları.

instagram339

Koya çok yakın bir tesis olan Çamlı Köyündeki Tarihi Çınar Restaurantta ise kahvaltı yapmak mümkün. Ama beni şaşırtan gittiğim bir kahvaltı mekanında ilk kez yumurta kahvaltı menüsünün dışında özel olarak istenebilen bir şeydi ve beş kişiye sadece bir adet ikram çibörek geldi. Bunun dışında bu tarz yerlerin sahip olduğu garip bir politikayı da öğrenmiş olduk beş kişiye dört kişilik kahvaltılık ikram ediliyor altı kişi ve üzerinde kişi iseniz verilen kahvaltılık miktarı artıyor. Kahvaltılıklar çok aman aman değildi, peynirler neredeyse sıradandı tereyağının miktarı öyle azdı ki birer parça ekmeğe sürmüştük ki tadını anlayamadan bitiverdi. Bunun yanında sıcak ekmek nefisti  yediğimiz en leziz şey baldı ancak tesistekiler civardaki arı popülasyonunun kalabalıklığının farkında olacak ki balı sofraya tek kullanımlık şu çilek vs satılan şeffaf plastik kaplarda getirmişti buna rağmen arılarla baya uğraştık ki benim gibi arı alerjisi olanlar yanlarında ilaç bulundurmadan buraya uğramamalı bence.

Ama bunun dışında tesis güzel, ördeklerin su kaplumbağalarının oluşturulmuş küçük göletlerde havuzlarda yüzdüğü devasa çınarların gölgesine ve üzerine köşklerin inşa edildiği yeşil bir alan. Çocuklarla gitmenin keyifli olacağı ama masada kahvaltı etmek yerine elinize aldığınız ekmekleri ördeklerle paylaşa paylaşa yiyebileceğiniz bir yer.

batik7 batik8 batik9 batik10 batik11 batik12

Bir günün içine sığanlar ise bunlar, daha geniş zamanlarda, bambaşka mekanlarda, başka gezi, dıy yazılarında buluşmak üzere keyifle.

 

2 responses »

  1. Geri bildirim: 2014 ‘ü Takdimimdir | ornitorenk handmade

  2. Geri bildirim: 52 Haftada Baskı Yapmak 17. Hafta | ornitorenk handmade

yorum yaptığınızda sesimi duyduğunuzu anlıyor ve çok mutlu oluyorum. yorum göndermekte sıkıntı yaşıyorsanız bilgisayarınızdan internet çerezlerinizi temizlediğinizde sorunun çözülmüş olduğunu göreceksiniz. mail adresinizi sadece ben görüyorum, adınızı doğru yazmak zorunda değilsiniz hatta yazmak zorunda değilsiniz ama sizi tanımamı isterseniz doğru yazmalısınız, yorum yapmak için bir blog sahibi olmak zorunda değilsiniz o alanları boş bırakarak da yorum yapabiliyorsunuz. daha ne duruyorsunuz? sesinizi duyurun bana.

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s